Sillfrämjandet logga
Sillfrämjandets officiella nätplats
Grattis till världens bästa besökVälkommen till Sillfrämjandet, här finner du även  nyheter

Förklaringen till Sillfrämjandets Existen
Sillprofeten - Myt eller verklighet?
En söt guide till att mästra det silly lingot

Hoppa direkt till SillaGillet, Sillfrämjandets forum

Några av de recept sillprofeten nedtecknat

BKmackan, den största av kulinariska erfarenheter
Sillstuvad potatis, En rätt som subtilt kan serveras till mer profana födoämnen
Sillasnappen, Ett utmärkt verktyg för att skapa gamman på silly taberas

Allt om Sillfrämjandets husband, Sillprofeterna

En virtuell rockola som sprudlar av Sillprofeternas silly music
Sillprofeternas sillysong poesi och putslustigheter

Instruktioner över hur man kontaktar Sillfrämjandet


Necessära länkar man prompt inte kan vara utan


Sillprofeten - Myt eller verklighet?

Få bibliska eller varken religösa personer har fått utstå så mycket skepsis och ifrågasättande som Sillprofeten. Omfattande teologisk forskning har numera bidragit till att ge en mer nyanserad och realbaserad bild av denna, i sillbranchen så vördnadsomhuldade figur.

Det var i mitten av 1970-talet som teologen Harry Schanker och litt. mag. Vicello Bregotti bedrev djuplodande forskning kring profetens liv och umbäranden. Resultatet, som färdigställdes först på 90-talet efter BKJannes fynd, bjuder oss sillinvigda, men även den ignoranta populasen, på en härligt fascinerande lektyr, full av skojfriska inlägg och ättiksdrypande ironi.

Sillprofeten föddes, enligt de gulnade arken i den pånyttfunna kistan som BKJanne kom över så vanvettigt billigt, på en liten kobbe i östersjön 1432. Hans mor var fiskare och aktiv i den lokala fiskeriföreningen, sedemera av profeten döpt till Sillfrämjandet. Hans far var hemmafru och intresserad av högerpolitik och karnevaler. Eftersom en gosse alltid har en mor, kom det sig så att vår profet tidigt intresserade sig av fisk. Fisk i alla dess former men i synnerhet sill.

 

Självporträtt av sillprofeten som återfanns i kistan. "Jag och min vision igen",  Verket är målat med sillablod på algpapyrus.


Alltigenom att profeten åldrades och ingjöts mer vishet insåg han också att det var sillen som tog mer och mer av hans tid i anspråk. Sillen, så liten men ändå så komplicerad, med så oändligt oanade möjligheter. Detta var grogrunden till en helt ny religion. Profeten såg sillen!

Resten är historia...